Låt dig inspireras av en eko- och livsstilsblogg med råd och tips om ett hälsosammare liv. I den här bloggen kommer ni kunna ta del av vårt eko sortiment, nya produkter, föreläsningar och andra intressanta event. Välkommen att följa hälsa på! Caroline



15 oktober, 2012

D-vitamin = Anti-Cancer?

Har suttit en lång stund idag och läst på ännu mer om D-vitamin på olika sidor, kopierar in det viktigaste av de delar jag hittade, bl a från Fredrik Paulun (Näringsfysiolog)
Läs, ta dig tid att läsa denna text, sprid gärna vidare till vänner, familj och bekanta! Tänk om alla kunde göra en så enkel sak som att varje dag ta D-vitamin och sen äta mindre av socker...så skulle vi nog ALLA må så mycket bättre!

I solfattiga Sverige är det vanligt med brist på D-vitamin. Det är närmast omöjligt att få i sig tillräckliga mängder D-vitamin via maten och D-vitaminbrist kan leda till många olika sjukdomar. Den vanligaste är benskörhet. Kalcium är också ett viktigt tillskott för alla, särskilt om man inte äter tillräckligt med mejeriprodukter.
Eftersom 80-85% av vårt D-vitamin kommer från solen är det viktigt att fundera över hur vi får i oss D-vitamin under vintern och våren. Om du inte vistas i solen eller skyler dig med kläder/solkrämer under sommaren är det också viktigt att titta på hur du får i dig D-vitamin. D-vitaminet som bildas i huden när man vistas i solen är viktigt. Det behövs för att kroppen ska tillgodogöra sig kalcium och bevara ett starkt skelett. Den bästa tiden för upptag av D-vitamin är under sommarmånaderna med bra soligt klimat och då vi kan gå i shorts och kortärmad tröja och då kunna bilda eget D-vitamin via solen.
 D-vitamin är också extra viktigt eftersom det även pågår intensiv forskning kring sambanden mellan låga D-vitaminnivåer och hjärt- & kärlsjukdom, diabetes, MS, schizofreni, tjocktarm- och bröstcancer samt depression hos äldre. 

D-vitamin och ditt immunförsvar
En delorsak till att man lättare blir förkyld på vintern är att D-vitaminnivåerna sjunker med mindre solexponering. Det påverkar nästan alla delar av immunförsvaret negativt. I stort sett alla typer av celler som utgör ditt immunförsvar behöver D-vitamin och detta är en av orsakerna till varför D-vitamin är viktigt i cancerprevention. En person med låg D-vitaminhalt i blodet löper större risk att drabbas av värre infektioner som t ex influensa och lunginflammation. Eftersom immunförsvaret optimeras kan D-vitamin spela en roll även i inflammatoriska och immunologiska sjukdomar som reumatism, psoriasis, MS och diabetes typ 1. Möjligheten finns att D-vitamin både kan minska risken att drabbas och kan troligen mildra sjukdomen när den väl etablerat sig.

Hjärt-/kärlsjukdomar och diabetes
Forskning visar att D-vitamin spelar en roll i att förebygga hjärt-/kärlsjukdomar som högt blodtryck, hjärtinfarkt och stroke. Orsakerna till det är troligen flera och bland dessa nämns bättre insulinkänslighet och förbättrade blodfetter. En intressant iakttagelse är att antalet hjärtinfarkter ökar på vinter i tempererade områden. Något som inte märks i tropiska regioner som inte har samma variation i soltimmar. Att D-vitamin påverkar insulinkänsligheten positivt gör att även risken för diabetes typ 2 och viktuppgång minskar om man har en god D-vitaminstatus.

Cancer En lite överraskande effekt av D-vitamin är dess kraftigt hämmande egenskaper på cancerutvecklingen. Orsakerna till det är flera och ett effektivare immunförsvar anses vara en delförklaring och ett bra sådant övertalar tumörceller att ta självmord och ser till att de friska cellerna delar sig effektivt. D-vitamin påverkar direkt på gennivå och minskar utvecklingen av tumörceller den vägen. En paradox är dock att solljus ökar risken för hudcancer. UV-ljuset orsakar ju DNA-skador i din hud vilket på sikt kan ge malignt melanom. Att helt undvika solen leder dock till ökad risk för andra cancerformer. Det mest sunda är därför att utsätta sig för solljus men i lagom dos. Då blir skadan minimal och nyttan maximal. Man ska aldrig sola så mycket att man blir röd och det räcker faktiskt med ca 30 minuters solljus  dagligen för att få en effektiv bildning av D-vitamin. Att steka sig långa tider i solen är därför inte nödvändigt. Fortfarande har man inte studerat effekten av D-vitamin på alla cancerformer, men tjocktarms-, prostata-, bukspottkörtel- och bröstcancer har visat sig öka vid låg halt D-vitamin i blodet. En av de första iakttagelserna som tydde på att solen hade betydelse var de studier som visar att cancerpatienter som behandlats hade något större chans att överleva i soliga länder jämfört de med mindre solljus. Även risken att drabbas av cancer generellt är lägre i länder med många soltimmar.  

Holistic och Thorne-2 av de BÄSTA D-vitamin produkterna på marknanden-HELT NATURLIGA så kroppen enkelt kan ta upp!

Släpp in Solen i ditt liv, redan idag!
Caroline & Lisa



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar