Låt dig inspireras av en eko- och livsstilsblogg med råd och tips om ett hälsosammare liv. I den här bloggen kommer ni kunna ta del av vårt eko sortiment, nya produkter, föreläsningar och andra intressanta event. Välkommen att följa hälsa på! Caroline



16 februari, 2012

Margarin till våra barn och äldre...

Vi har ju som vi skrivit tidigare startat en namninsamling för att försöka förändra kostråden och vilken mat och produkter som servereras dagligen till våra barn och äldre..vi vill uppmärksamma detta och förklara varför man inte bör äta detta och vad man hellre kan byta till!
Vi vill först och främst ta bort margarinet och lättprodukterna (lättmjölk och lättyoughurt) Vi vill hellre ha vanligt Ekologiskt svenskt smör(Bregott) samt Ekologisk standard mjölk och vanlig Ekologisk naturell youghurt.

Argument mot lättprodukter:
Barn behöver näring för att orka med skoldagen. De bör inte tvingas att äta näringsfattiga lättprodukter, utspädda med vatten och tillsatser. Margarin kanske kan ge ökad astma, eksem, allergi, allergisk nästäppa och  ulcerös kolit. Ett antal studier visar att barn och ungdomar som äter margarin och andra stora källor till Omega-6 har ökad risk för inflammatoriska sjukdomar. En ny studie visar att svenska barn som istället väljer smör har mindre astma. Lättprodukter kan ge ökad vikt.  Svenska barn som dricker fet mjölk är fyra kilo lättare än barn som dricker lättmjölk, enligt en ny doktorsavhandling från Sahlgrenska. Ett par välgjorda studier visar att tonåringar kontrollerar vikten bättre med fetare mat. Lättprodukter är dyrare för samma näring. De är bara skenbart billigare, eftersom de innehåller högre andel vatten.
 (text och info från http://www.kostdoktorn.se/

Livsmedelsverkets föråldrade råd får ignoreras

Livsmedelsverkets fettsnåla kostråd har fått hård läkarkritik på senare år, eftersom moderna stora studier tydligt visat att mättat fett är ofarligt.


Den kommande skollagen föreskriver "näringsriktig" mat. Det finns däremot inget krav i  lagen att följa Livsmedelsverkets föråldrade fettsnåla råd.
Tyvärr uppdateras råden bara ca en gång per decennium, nästa gång 2012.

Dela detta och tipsa vänner och skriv på här.

Caroline o Lisa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar