Låt dig inspireras av en eko- och livsstilsblogg med råd och tips om ett hälsosammare liv. I den här bloggen kommer ni kunna ta del av vårt eko sortiment, nya produkter, föreläsningar och andra intressanta event. Välkommen att följa hälsa på! Caroline



07 februari, 2012

Lyckad föreläsning med många E-nummer

TACK alla finspångsbor och även Norrköpingsbor som fyllde hela stora lokalen på Mariagården igår!
Den proffsiga och duktiga Tommy Svensson från Utbildningscenter (Norrköping) föreläste om hur man blir en "kräsen konsument" och om vad vi egentligen stoppar i oss dagligen?
Vet vi verkligen vad det är vi handlar i varukorgen varje gång eller litar vi blint på reklamen på TV eller vad som står på framsidan på förpackningen..?

Hur många E-nummer får du i dig per dag..?

Tommy berättade och förklarade på enkelt sätt vad som egentligen finns i de matvaror vi har hemma, tex i vanligt bordsmargarin, mjölk, matlagningsgrädde,buljong, fruktyoughurt,chips, marabou choklad,tuggummi mm.
Visste du tex att tex matlagninsgrädde med lägre fetthalt än 40% innehåller oftast E407 som kan orsaka tarm/mag problem som Crohnes sjukdom, ökad risk för magsår och tarminflammation som många idag faktiskt har problem med...
Eller att fredagsmyset faktiskt innehåller detta?
Tex Pringles chips burken:
Ingredienser: Vakuumtorkad potatis, vegetabilisk olja, vegetabiliskt fett, rismjöl, vetestärkelse, Gräddfil- och löksmak, (smakförstärkare: mononatriumglutamat, dinatriumguanylat och dinatriuminosinat, lökpulver och -granulat, druvsocker, socker, sött vasslepulver, laktos, syra: citronsyra, mjölksyra och äppelsyra, gräddfilspulver, aromer, mjölkprotein, maltodextrin, emulgeringsmedel: E471, salt.
- Är detta verkligen chips?..undrade Tommy och gav oss ett bättre alernativ och ett enkelt råd:
Läs alltid på innehållsförteckningen vad ni än köper, tex ska det hellre stå potatis, olja och kryddor.

Tommy avslutade med bästa rådet att man kan förändra sina matvanor och inköp lite i taget och alltid tänka innan man köper något! Detta behöver inte bli varken dyrare eller mer tidskrävande fast många tror det..
Det är precis så jag och Lisa har gjort i våra liv sedan vi gick och lyssnade på Tommys föreläsning för drygt 1 år sedan, nu väljer vi endast rena naturliga matvaror utan onödiga tillsatser och fredagsmyset blir utan konserveringsmedel, färgämnen och "boven sojalecitin" till barnen!
Läs mera om sojalecitin här: http://www.utbildningscenter.se/ under Nyhetsbrev och Soja.

Kvällens tema blev uppskattat bland besökarna och flera åkte nog hem och tog sig en funderare och granskning i sitt eget kylskåp/skafferi..

Ps. visste ni att Tommy faktiskt var en stor del av inspirationen till vår Ekologiska Livsstilsbutik & Salong som vi nu har öppnat!
Hoppas ni tittar in hos oss och hittar något ni behöver!
Caroline & Lisa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar