Låt dig inspireras av en eko- och livsstilsblogg med råd och tips om ett hälsosammare liv. I den här bloggen kommer ni kunna ta del av vårt eko sortiment, nya produkter, föreläsningar och andra intressanta event. Välkommen att följa hälsa på! Caroline



14 mars, 2012

Varning nr 1 för otäck barnsalva...

Eftersom jag är Ekologisk Hudterapeut hjälper jag många med hudproblem, både små och stora, men det viktigaste man ska tänka på när man söker hjälp eller har problem själv eller sitt barn är att läsa på lite om huden så man förstår. Tex att din hud är kroppens största ORGAN!
Visste du tex detta om din babys hy?
Det nyfödda barnets ömtåliga hud är ungefär en femtedel så tunn som hos en vuxen. Hudtjocklek utvecklas linjärt med åldern, och därför är barnets hud mer utsatt och reagerar känsligare på yttre retning under många år.

Barnet har tunnare hud och sämre förutsättningar att bryta ner kemikalier. Deras organ är mer sårbara för kemisk exponering, samtidigt som exponeringen mot kemikalier är större per kilo eftersom de väger mindre. Syntetiska kemikalier och parfym anses öka risken för allergier, och barnet har flera år i sitt framtida liv där skador kan utvecklas.
Därför är det ju onödigt och inte försvarsbart att använda salvor,krämer,dushtvålar och shampo med kemikalier i...Varför? när det finns bättre och naturligare alternativ!
Vi luras ofta av reklamen på TV och tror på dessa budskap och går sen och köper hem det för det är "det bästa för min baby"..Men man kanske inte har riktigt koll..
Tydliga exempel på detta är bla denna salva som ständigt är på reklam och i tidningar:
Bepanthen-"skyddar din hud och låter din babys hud andas"....
Läser man då innehållsförteckningen så ser man detta:
Aqua, Lanolin, Paraffinum Liquidum, Petrolatum..osv
Aqua= Vatten helt ok!
Lanolin= Ullfett, superbra mjukgörare och skyddande egenskap som är bra i salvor
Paraffinum Liquid: Restprodukt från olje-industrin = RÅOLJA
Petrolatum: Restprodukt från olje-industrin= RÅOLJA
De första ingredienserna är ju det som salvan innehåller mest av och bra början men varför fortsätta med "råolja" och det täpper ju till huden och gör så den inte kan andas osv..
Deras största marknadsföring är ju "låter din babys hud andas.." helt otroligt...
Dessutom kommer det på slutet på ingredienserna ytterligare en mineralolja.. Ozokerite= restprodukt från Olje-industrin=RÅOLJA!

Smörj nu inte in era små babys med denna salva eller liknande..läs på innehållet på den salvan ni använder och kolla!
Detta kan vara stor orsak till många barns småeksem/känslig hy/allergi osv, när de regelbundert smörjs in med kemikalier och sen dessutom torkas av med kemiska våtservetter efteråt som innehåller till stor del samma sak....
Använd då hellre en pappersservett som man blöter och droppar Ekologisk Olivolja på och sedan när man är hemma och behöver rengöra, går det ju alldeles utmärkt att göra detta under kran i handfatet eller när de är större i dushen eller hur?
Fortsättning följer..
Ps. vill man ändå ha en bra skyddande salva till röd barnstjärt så finns ju alltid Weledas Zinksalva som tom BVC nu tipsar om! 0)

 Caroline & Lisa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar