Låt dig inspireras av en eko- och livsstilsblogg med råd och tips om ett hälsosammare liv. I den här bloggen kommer ni kunna ta del av vårt eko sortiment, nya produkter, föreläsningar och andra intressanta event. Välkommen att följa hälsa på! Caroline



06 november, 2014

Lite info om skillnaderna mellan äkta/riktig kanel och hushållskanel från vanliga matbutiker..

Hej alla fina kunder!
I tisdags fick jag vara med på utbildning/föreläsning med Tommy Svensson igen från Utbildningscenter, läs mer på hans informativa hemsida:
www.utbildningscenter.se

Han berättade för oss alla i publiken om skillnaden mellan äkta kanel och den "vanliga hushållskanelen" vi är vana med från matbutikerna..de hälsoeffekterna man får från just kanelen ska ju självklart då vara från den riktiga äkta kanelen!

Hälsoeffekter av kanel:
När det gäller påståenden om positiva hälsoeffekter från kanelen så är det primärt blodsockerreglering och insulinkänslighet som brukar nämnas.Att regelbundet krydda din mat med kanel kan alltså mycket väl vara nyttigt för dig. Den vetenskapliga tidsskriften Journal of the American College of Cardiology publicerade 2008 en stor review om kostens inverkan på blodsocker, blodfetter, inflammationer och kardiovaskulära hälsofaktorer där bl.a. högt postprandiellt blodsocker nämndes som en riskfaktor för inflammationer i hjärta och kärl.

Flera livsstilsfaktorer berörs i artikeln och som ett av de förslag som ges nämnde man just kanel. Primärt gällde det minimering av raffinerade kolhydrater och mer fiberrika kolhydratkällor såsom fullkorn och baljväxter, nötter och frön, frukt och grönt men utöver detta var alltså kanel ett förslag tillsammans med t.ex. fiskolja(kapslar) och té. Alltså allmänna rekommendationer för vad som förefaller lämpligt att både basera kosten på ur dessa hälsoaspekter men även vad som kan tänkas lämpligt att addera.

Kanel
Det finns ett femtiotal närbesläktade arter av släktet Cinnamomum med aromatisk bark som säljs under namnet kanel. Alla hör de till familjen lagerväxter (Lauraceae). De två vanligaste som vi brukar konsumera är kassiakanel och äkta kanel.
Kassiakanel Cinnamomum aromaticum Nees
Även kallad hushållskanel eller kinesisk kanel. Utbredning: SÖ Kina
Detta är den kanel som vi vanligast möter i Sverige. Den är både billigare och har en tydligare, pepprigare, smak än den äkta kanelen som har en rundare mildare smak.


Äkta vara
Äkta kanel Cinnamomum verum J.Presl
Även kallad Ceylonkanel. Utbredning: Sri Lanka, SÖ Asien
Vad det gäller äkta kanel skiljer den sig från kassiakanel genom barkens tunnhet, barken hos den äkta är endast 0,3 mm tjock medan kassiakanelens bark är 1-3 mm tjock. Yttersidan av den äkta kanelbarken är ljusbrun till rödbrun med glänsande vita strimmor och insidan något mörkare. Den äkta kanelen ska inte heller ha en bitter smak.

På kunders förfrågan kommer jag nu självklart ta hem den äkta kanel i fin praktisk plåtburk, såklart ska vi ha den på den hemgjorda gröten vi snart ska njuta av under julen?

Kommer alltså in i butiken inom kort!

//caroline

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar