Låt dig inspireras av en eko- och livsstilsblogg med råd och tips om ett hälsosammare liv. I den här bloggen kommer ni kunna ta del av vårt eko sortiment, nya produkter, föreläsningar och andra intressanta event. Välkommen att följa hälsa på! Caroline



19 februari, 2015

Världens BÄSTA och Nyttigaste Dryck! Tips & Recept! Ni måste prova!

Guldmjölk (1 port)
Guldmjölk passar till kvällsmat eftersom varm mjölk lugnar ner nervsystemet och hjälper Dig att slappna av. Gurkmeja är känt för att göra benen och lederna mer flexibla, därför brukar det rekommenderas guldmjölk om lederna knakar. Kan även lindra smärta i alla små och stora leder.

1/2 dl vatten
2 dl mjölk ( ris-, havre-, soja- eller komjölk)
½- 1 tsk gurkmeja-pasta (se recept nedan)
2 tsk ekologisk kokosfett
1 krm malen eko-kardemumma
1 tsk eko/Krav honung
(OBS när man gör detta är det viktigt att ta en ekologisk Gurkmeja, inte alls samma sak som en vanlig kryddburk i mataffären, inte samma effekt alls..)

Koka upp mjölk i en kastrull. Häll vatten i en mugg/kopp och blanda i gurkmeja, kardemumma, kokosfett och honung. Tillsätt den varma mjölken. Rör om då och då när Du dricker.

gurkmejapasta
Gurkmejapasta (för att ha i Guldmjölk, se ovan)
För att gurkmeja ska fungera för att mjuka upp stela leder, behöver den koka i 8-10 minuter. Lättast är därför att förbereda en pasta med gurkmeja som håller 2-3 veckor i kylskåp. Ta en burk/påse med gurkmeja. Mät upp i en kastrull och ta 1,5 delar vatten. T ex om Du har 1 dl gurkmeja så tar Du 1,5 dl vatten. Koka till en pasta på svag värme 8-10 minuter. Tillsätt mer vatten om det behövs.
Klarar sig i kylskåp ca 2 veckor.


Varför är Gurkmeja så bra/nyttigt?Gurkmeja är ett kryddpulver som ingår i curryblandningar och ger den gula färgen åt den. Den består av den torkade och malna roten av växten. Den ingår ofta i olika ayurvediska örtberedningar men kan även användas ensamt. Gurkmeja tillhör samma släkte som ingefära.

Gurkmeja har visat sig ha en rad olika medicinska egenskaper i forskning som gjorts. Curcumin är det ämne i gurkmejan som står för de största medicinska effekterna.
Gurkmeja har antiinflammatoriska egenskaper och starka antioxidanta egenskaper. Dvs den motverkar inflammationer och motverkar skador av de så kallade fria radikalerna, restprodukter från syreomsättningen i kroppen. Det gör den lämplig att använda vid olika inflammatoriska tillstånd som artrit och artros.

I studier på både råttor och människor har man sett en tumörhämmande effekt av gurkmeja. Forskning på laboratoriemöss som är bärare av Alzheimers sjukdom har visat att den även kan hejda utvecklingen av demenssjukdomen. Det krävs dock fler studier innan man kan säkert se hur stor effekten är. Detta visar trots allt hur många oupptäckta nyttoeffekter som finns att göra bland våra växter.

Gurkmeja innehåller bitterämnen och stimulerar matsmältningen och produktionen av galla som bryter ner fettet i maten.

Även antibakteriella egenskaper anses den här fantastiska roten besitta.
Traditionellt har gurkmeja använts vid ledgångsreumatism och liknande åkommor, vid förkylning och hosta, menstruationsproblem, dålig matsmältning, dålig cirkulation samt vid hudproblem och sårvård.

Gurkmeja balanserar alla doshor men främst kapha. I för stor dos kan den öka vata och pitta i kroppen. 
Ta gärna en tesked gurkmeja dagligen som ett antioxidanttillskott. Det går bra att blanda i mat eller yoghurt.  

Gurkmeja Ekologisk 200gram påse finns i butiken för endast 89kr! 

VÄLKOMNA IN!
CAROLINE


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar