Låt dig inspireras av en eko- och livsstilsblogg med råd och tips om ett hälsosammare liv. I den här bloggen kommer ni kunna ta del av vårt eko sortiment, nya produkter, föreläsningar och andra intressanta event. Välkommen att följa hälsa på! Caroline



05 september, 2013

Omega 3= Livsnödvändiga fettsyror för kroppen!

Hur ofta äter du Omega 3? Då kansnke du som många andra har Omega 3 brist, dvs brist på livsnödvändiga fettsyror som kroppen behöver. Många idag äter inte fet fisk 3ggr/vecka utan snarare 1gåg/vecka eller ännu mer sällan som 1gång/månad. Oftast äter de personerna heller inte avocado, naturella nötter, makrill, kallpressade vegetabiliska oljor heller och då får man brist på detta..

Din kropp och din hjärna byggs delvis upp av ett slags fett som heter omega 3. Men din kropp kan inte bilda sådant fett. Det är alltså livsnödvändigt att få i dig omega 3 genom maten du äter. Problemet? Västerländsk mat innehåller mindre och mindre omega 3.
Omega 3-fetter har minst två viktiga effekter i kroppen:
  1. Tillsammans med sina kusiner omega 6-fetterna påverkar de nivån av inflammation i kroppen.
  2. De är en av byggstenarna till cellmembran (cellernas ytterhöljen) och ger dem rätt egenskaper. Särskilt mycket omega 3 går åt till att bygga upp alla hjärnans celler.


Omega 3 av högsta kvalitet – långa fettsyror kallade EPA och DHA – finns idag främst i fet fisk. Exempelvis lax, sill och makrill. Särskilt mycket ses i vildfångad fet fisk. Ett dyrare men bra sätt att få i sig omega 3 är vidare att äta kött från djur som betat gräs, exempelvis utegående kor.

Känner du igen några av dessa symptom?
Brist på omega-3-fettsyror?Symtomen kan variera men är bland annat torr hud och skört hår samt mjuka eller sköra fingernaglar som skivar sig. Man kan även ha sprickor i fingertopparna, mörkfärgade fläckar i olika nyanser i ansiktet, en blandhy som är både fet och torr, skrovlig hud på armbågarna eller på nedre delen av benen, mjäll, sår i hårbotten eller håravfall.

Underskott av "existentiella" fettsyror kan även orsaka en nedsatt hormonproduktion och ge problem med fortplantningsorganen och binjurarna. Dessa fetter är i själva verket nödvändiga för bildandet av hormoner som reglerar inflammatoriska processer och för bibehållande av ett normalt blodtryck. Omega-3-fettsyrorna har bland annat visat sig dämpa inflammatoriska reaktioner, förebygga blodproppar och ha en skyddande inverkan mot degenerativa sjukdomar.

Människor med atopiska hudeksem eller allergier har alldeles för lite omega-3-fettsyror i förhållande till omega-6. En trolig förklaring till detta är att omega-6-fettsyror leder till bildning av prostaglandiner (av typ E2), som i sin tur förskjuter immunförsvaret i en "allergisk" riktning. Förr fick barnen fiskleverolja, som innehåller rikligt med omega-3-fettsyror. Med tanke på den kraftiga ökningen av allergier bland barn sedan 1960-talet bör kanske föräldrar se till att även barnen får i sig omega-3-fett.

Mer nyttigt fett
De nyttiga fetterna finns i exempelvis kallpressad linfröolja, hampfröolja, valnötter och feta fiskar. Alla essentiella oljor innehåller E-vitamin, som är en viktig antioxidant. Vi behöver endast små mängder - cirka 2 g linolsyra och 0,6 g linolensyra per dag för en vuxen person. Linfröolja har en lämplig balans mellan omega-6- och omega-3-fettsyror.

Men vi behöver också äta de nyttiga omättade fetterna omega-9 som finns i kallpressad olivolja och rapsolja. I länderna runt Medelhavet, där man traditionellt använder mycket olivolja i kosten, har kvinnorna en halverad risk för bröstcancer jämfört med exempelvis nordiska kvinnor.

En stor svensk studie visade att de omättade fetterna i raps- och olivolja minskade risken för bröstcancer med 45 procent. Det räckte med att byta ut en matsked (10 g) av fettet mot oliv- eller rapsolja. Ett flertal studier har visat att risken för bröstcancer (och hjärtsjukdomar) sjunker avsevärt om man i sin dagliga kost inkluderar omega-3- och omega-9-fetter.




Hos oss finns äntligen Omega 3 för vuxna och barn, både i flytande form och i kapslar.
Det viktigaste att tänka på om man vill äta tillskott är att det är naturlig stabil fiskolja med vitamin i så det inte ruttnar/oxiderar i kroppen och då tar inte kroppen upp det..Tex ett märke som är kemisk instabil är Picasol...som många tyvärr äter..

Har ni frågor? Välkomna in till oss!
Caroline & Lisa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar